Waarom verzinken
Staal is een grondstof met oneindig veel mogelijkheden. Helaas kleeft er aan staal één nadeel: onbehandeld is het zeer vatbaar voor corrosie. Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten.
Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink. Toen in 1836 een economisch procédé werd ontwikkeld om stalen delen te beitsen, kon het verzinken zich ontplooien tot de hoogwaardige roestbescherming die het vandaag is. Nog altijd vindt dit proces van thermisch verzinken plaats door stalen onderdelen onder te dompelen in een bad met vloeibare zink van 450 °C.
Voordelen thermisch verzinken
Het thermisch verzinken biedt een aantal grote voordelen. Hieronder worden deze punten nader toegelicht. Klik op het betreffende voordeel voor een toelichting.
Bij het thermisch verzinkproces gaat het zink een reactie aan met het staal. Hierbij vormen zich drie ijzer/zink-legeringslagen, afgedekt met een laagje zuiver zink. Deze chemische binding waarborgt een uitstekende hechting.
Bij het thermisch verzinkproces ontstaan legeringslagen die vaak harder zijn dan het staal zelf. De weerstand van de zinklaag tegen stoten en slijtage is hierdoor bijzonder hoog.
Bij het thermisch verzinkproces dringt het vloeibare zink door tot in alle hoeken en gaten. Vandaar dat er altijd ontluchtingsgaten in het materiaal moeten zitten. In tegenstelling tot het handmatig natlakken en poederspuiten worden bij thermisch verzinken dus ook moeilijk bereikbare plaatsen zoals naden, kieren en de binnenzijde van kokers van een gelijkmatige zinklaag voorzien.
Door de wijze van aanbrengen en het soort materiaal is een verflaag op hoeken en randen meestal dunner. Bij thermisch verzinken is de dikte van de zinklaag daarentegen meestal dikker op kanten en randen. Dit is zeer gunstig, omdat het roestproces meestal op die plaatsen begint.
Doordat zink onedeler is dan staal en gietijzer zal er bij kleine beschadigingen geen roestvorming optreden. Bij een oppervlaktebeschadiging ontstaat een elektrochemische reactie. De reactie-producten die hierbij ontstaan, zorgen ervoor dat roest zich niet hecht aan (kleine) beschadigingen en zich verbreidt. De onbeschadigde zinklaag in de omgeving beschermt de beschadiging als het ware op afstand. In de praktijk betekent dit dat een kras met een breedte tot ca. 3 mm niet zal gaan roesten. Hetzelfde geldt voor snijkanten (na het verzinken gemaakt) van sendzimir verzinkt staal.
Door de bijzondere eigenschappen van de zinklaag biedt deze een bijzonder langdurige bescherming. Onderstaande figuur geeft daarvan een inzicht bij diverse milieus.
Bij een verstoorde procesgang zal het verzinkte object duidelijk zichtbare onregelmatigheden vertonen (zwarte plekken). Daardoor heeft het thermisch verzinkproces, in tegenstelling tot natlakken, in feite een zelfcontrolerend karakter.
Verzinkt staal blijft decennialang mooi en sterk. U wilt ook genieten van deze voordelen? Vraag dan direct geheel vrijblijvend een offerte aan voor verzinkwerk!
Over de verzinkerij
Verzinkerij West Brabant is reeds opgericht in 1968 en staat al die tijd voor puur vakmanschap.
Lees verder >>
Verzinken voor dummies
Bekijk hier hoe het verzinken bij Verzinkerij West Brabant in zijn werk gaat.
Bekijk het filmpje >>
50 jaar in 10 minuten
In 2018 bestond Verzinkerij West Brabant 50 jaar. Bekijk hier de mooie historie.
Bekijk het filmpje >>