Zink, de bescherming tegen roest!
Vorige slide
Volgende slide

Vragen over verzinken

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is het proces van het onderdompelen van staal in een bad met gesmolten zink van 450 C’. Het proces is zo eenvoudig en efficiënt dat het een duidelijk voordeel biedt ten opzichte van andere methoden van corrosiebescherming. Wanneer het staal in het bad is gedompeld, reageert het ijzer metallurgisch met het gesmolten zink zodat er legeringslagen ontstaat die een superieure corrosiebescherming biedt.

De informatie op deze pagina heeft alleen betrekking op thermisch verzinken. Andere methoden van verzinken zijn niet één op één te vergelijken en kunnen leiden tot een andere kwaliteit van het eindresultaat.

Lees ook meer over:


Om het proces van thermisch verzinken en de ontwikkeling ervan te begrijpen, is het zinvol om te beginnen bij het begin, dat gaat helemaal terug tot 79 na Christus.

De geschiedenis / tijdlijn van het thermisch verzinken

AD 79
Het eerst bekende gebruik van zink in de bouw, wat kan worden beschouwd als het ontstaan ​​van het verzinken.

1742
De eerste geschreven geschiedenis van verzinken opgesteld door P.J. Malouin, een Franse chemicus. Malouin gepresenteerde aan de Koninklijke Academie van Wetenschappen een aantal experimenten met het coaten van ijzer met gesmolten zink.

1772
Luigi Galvani (oorsprong van benaming “galvaniseren”) ontdekte het elektrochemische proces dat plaatsvindt tussen metalen tijdens een experiment.

1801
Alessandro Volta helpt het onderzoek naar het verzinken verder, wanneer hij het elektro-potentiaal tussen twee metalen ontdekt, het creëren van een corrosie cel.

1829
Michael Faraday ontdekte de reactie van zink tijdens een experiment met zink, zout water en spijkers.

1837
De Franse ingenieur Stanislaus Tranquille Modeste Sorel nam een ​​patent op het eerste verzinkproces .

1850
De Britse verzinkindustrie verbruikt 10.000 ton zink per jaar voor de productie van gegalvaniseerd staal.

1870
In de Verenigde Staten, zij liepen iets achter, wordt de eerste verzinkerij geopend. In die tijd werd het staal handmatig gedompeld in het zinkbad .

2000
De vooruitgang in metallurgie en oventechnologie verbeteren de efficiency en duurzaamheid van het verzinkproces.

Vandaag
Vandaag de dag wordt meer dan 600.000 ton zink per jaar verbruikt om in Nederland thermisch verzinkt staal te produceren. Verzinkt staal is te vinden in bijna elke grote applicatie en industrie waar ijzer of staal wordt gebruikt. En in bijna alle bedrijfstakken is het te vinden. M.n. in de auto-industrie is het in de afgelopen decennia toegenomen. Thermisch verzinken heeft een bewezen en groeiende geschiedenis van succes in talloze toepassingen wereldwijd! 

Over de verzinkerij

Verzinkerij West Brabant is reeds opgericht in 1968 en staat al die tijd voor puur vakmanschap. 
Lees verder >>

Waarom verzinken

Het verzinken van staal beschermt het materiaal langdurig tegen roest.
Lees verder >>

Verzinken voor dummies

Bekijk hier hoe het verzinken bij Verzinkerij West Brabant in zijn werk gaat.
Bekijk het filmpje >>